(postare initiala: 18 iunie 2013)
Milioane de oameni cred că, dacă iau zilnic suplimente de vitamine, se vor simţi mai bine şi vor trăi mai mult. O carte recent apărută zdruncină aceste convingeri: vitaminele sub formă sintetică nu numai că nu sunt necesare organismului, dar unele dintre pot chiar să mărească riscul de apariţie a unor boli cronice şi riscul de deces.
Se cunosc până în prezent 13 substanţe grupate sub denumirea de vitamine. Dacă oamenii au deficienţe de vitamine, se pot îmbolnăvi de maladii grave, precum beriberi (din cauza carenţei de vitamina B1), pelagra (carenţa de B3), scorbut (carenţa de vitamina C) şi rahitism (insuficienţa de vitamina D).
Cele mai multe dintre vitamine nu pot fi sintetizate în organism, ci trebuie procurate din surse externe – care pot fi alimente sau suplimente.
Întrebarea nu este dacă oamenii au nevoie de vitamine – evident că au; alte două sunt întrebările cu adevărat importante: de ce cantităţi de vitamine au nevoie şi dacă îşi pot procura aceste cantităţi doar din hrană.
La aceste două întrebări, nutriţioniştii şi producătorii de vitamine dau răspunsuri contradictorii.
Specialiştii în nutriţie susţin că oamenii au nevoie doar de aşa-numita doză zilnică recomandată (DZR), care poate fi obţinută dintr-o dietă obişnuită, în vreme ce reprezentanţii industriei producătoare susţin că alimentele nu conţin suficiente vitamine, deci oamenii au nevoie de cantităţi mai mari, ce pot fi procurate din suplimente.
Însă tot mai multe studii recente arată că administrarea de suplimente de vitamine nu are efectele bune pe care le aşteaptă oamenii, ba chiar poate duce la amplificarea riscului de îmbolnăvire şi deces.
În octombrie 2011, cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au constatat că în rândul femeilor care luau suplimente de multivitamine rata de deces era mai mare decât la cele care nu luau. Două zile mai târziu, cercetătorii de la Clinica Cleveland ajungeau la concluzia că bărbaţii care iau suplimente de vitamina E prezintă un risc mai mare de apariţie a cancerului de prostată.
Şapte studii anterioare arătaseră deja că, pentru anumite grupuri de populaţie, unele vitamine măresc riscul de apariţie a cancerului şi a bolilor de inimă şi scurtează durata vieţii.
Şi totuşi, în 2012, peste jumătate dintre americani şi 35% dintre britanici luau suplimente de vitamine în mod regulat.
Această fascinaţie faţă de vitamine este legată de personalitatea lui Linus Pauling, un om care, aşa cum spune dr. Paul Offit, autorul cărţii Killing Us Softly: The Sense and Nonsense of Alternative Medicine, a avut dreptate în mod atât de spectaculos, încât a câştigat două Premii Nobel, după care a greşit atât de spectaculos, încât ar putea fi considerat cel mai mare înşelător al lumii.
În 1931, Linus Pauling a publicat o lucrare intitulată The Nature Of The Chemical Bond (Natura legăturilor chimice), pentru care a câştigat Premiul Nobel pentru Chimie, punând bazele unui nou domeniu de cercetare – chimia moleculară – şi contribuind la înţelegerea structurii ADN-ului, iar în calitatea sa de activist pacifist, a câştigat în 1962 şi Premiul Nobel pentru pace.
Ulterior, însă, la vârsta de 65 de ani, rigoarea ştiinţifică a părut să-l părăsească: a luat de bune sfaturile unui oarecare Irwin Stone – dr. Stone, cum îşi spunea acesta – care studiase doi ani chimia la colegiu, avea o diplomă onorifică de la Colegiul de Chiropractică din Los Angeles şi o foarte dubioasă diplomă de „doctorat” de la o unitate de învăţământ prin corespondenţă, neacreditată.
Este evident că acest dr. Stone ştia prea puţine despre vitamine; cu toate acestea, a avut îndrăzneala de a-i recomanda lui Linus Pauling să ia câte 3000 mg de vitamina C pe zi, promiţându-i că va trăi cel puţin 25 de ani în plus.
Incredibil e faptul că Pauling l-a ascultat şi declara, în 1966, că, de când cu vitamina, se simte mai vioi şi mai sănătos, că nu mai suferă de răceli grave şi ca, urmare, mărise doza de vitamina C, ajungând să ia până la 18.000 mg pe zi.
Aceste lucruri au fost declarate în public, iar spuse de un savant cu prestigiul lui Linus Pauling, au avut un efect extraordinar. Începând de atunci, oamenii au asociat figura lui Pauling cu vitamina C.
În 1970, Pauling a publicat o lucrare – Vitamin C And The Common Cold (Vitamina C şi răceala) – în care recomanda oamenilor să ia zilnic 3000 de mg de vitamina C (cantitate care reprezintă de 50 de ori doza zilnică recomandată), considerând că, astfel, răceala va deveni ceva de domeniul trecutului.
Cartea a devenit imediat un bestseller, iar vânzările de vitamina C au crescut colosal.
Alţi oameni de ştiinţă, însă, nu erau atât de entuziaşti.
În decembrie 1942, cu 30 de ani înainte ca Pauling să-şi fi publicat prima carte, trei cercetători – Donald Cowan, Harold Diehl şi Abe Baker – de la Universitatea din Minnesota publicaseră în Journal of the American Medical Association un articol numit Vitamins For The Prevention Of Colds (Vitamine pentru prevenirea răcelii), în care concluzionau că, pe baza studiului a 980 de cazuri de răceli studiate, nu existau dovezi suficiente care să arate că vitamina C singură sau în asociaţie cu un antihistaminic era eficientă pentru prevenirea răcelilor.
Alte şi alte studii (cel puţin 15), unele efectuate după declaraţia lui Pauling, au testat efectul vitaminei C în prevenirea sau uşurarea evoluţiei răcelilor şi nu au găsit efecte semnificative.
Dar Pauling a mers mai departe. A afirmat, în continuare, că vitamina C, luată împreună cu doze foarte mari de vitamina A (25.000 de unităţi internaţionale), vitamina E (400-1.600 unităţi internaţionale), ca şi cu seleniu şi beta-caroten (un precursor al vitaminei A) poate face mult mai mult decât să prevină răcelile: poate trata cancerul, ca şi, practic, orice altă boală umană. Pauling susţinea că suplimentele de vitamine şi minerale nu numai că pot combate stresul şi îmbătrânirea, dar pot vindeca o gamă extraordinară de maladii: boli de inimă, boli mentale, pneumonia, hepatita, poliomielita, tuberculoza, pojarul, oreionul, varicela, meningita, zona zoster, negii, alergiile, aftele, herpesul, astmul, artrita, diabetul, dezlipirea de retină, ulcerele, accidentele vasculare cerebrale, febra tifoidă, tetanosul, dizenteria, tusea convulsivă, lepra, gripa, boala de iradiere, arsurile, fracturile, glaucomul, insuficienţa renală, bolile vezicii urinare, rabia şi muşcăturile de şarpe.
Până în ziua de azi, afirmaţiile vehiculate de Linus Pauling, deşi nefondate pe argumente ştiinţifice solide, dar aureolate de prestigiul său de savant, sunt luate de bune de către mulţi oameni, care cred cu tărie că o o cură de vitamine pe durata întregii vieţi este o soluţie medicală pentru nenumărate probleme de sănătate.
Credinţa în puterea excepţională a vitaminelor se bazează pe calitatea lor de antioxidanţi – un cuvânt intens vehiculat în ultimii ani de companiile producătoare de suplimente pentru a-şi spori vânzările.
Opoziţia dintre oxidare şi antioxidare a fost prezentată sub forma unei lupte dintre bine şi rău, o luptă care are loc neîncetat la nivel celular.
În celule, organismul transformă substanţele provenite din hrană în energie, un proces care necesită oxigen şi de aceea este numit oxidare. Una dintre consecinţele oxidării este producerea unor molecule numite radicali liberi (prezentate drept ”rele”). Radicalii liberi pot vătăma ADN-ul, membranele celulare şi peretele intern al vaselor de sânge; nu e de mirare că au fost asociaţi cu îmbătrănirea, cancerul şi bolile cardiovasculare.
Pentru a neutraliza aceşti radicali liberi „răi”, corpul fabrică propriile sale arme – antioxidanţii(„buni”). Antioxidanţii pot fi găsiţi, de asemenea, în fructe şi legume – mai ales seleniul, beta-carotenul şi vitaminele A, C şi E.
Studiile au arătat că persoanele care consumă multe fructe şi legume au o incidenţă mai mică a bolilor de inimă şi a cancerelor şi trăiesc mai mult.
De aici, o concluzie aparent foarte logică; dacă oamenii care mănâncă fructe şi legume sunt mai sănătoşi, atunci şi cei care iau suplimente de antioxidanţi vor fi mai sănătoşi.
În realitate, însă, susţine dr. Offit, aceste persoane care iau suplimente s-ar putea să fie mai puţin sănătoase.
În 1994, Institutul Naţional pentru Studiul Cancerului, din SUA, în colaborare cu Institutul Naţional de Sănătate Publică din Finlanda, a studiat 29.000 de bărbaţi finlandezi, toţi fumători, aleşi deoarece prezentau un risc crescut de cancer şi boli de inimă. Subiecţilor, împărţiţi în grupuri, li s-au administrat vitamina E, beta-caroten, ambele sau niciuna dintre aceste substanţe. Rezultatele au fost clare: cei care luaseră suplimente prezentau acelaşi risc de a muri de cancer sau boli cardiace ca şi cei care nu luaseră suplimente – exact opusul aceea ce se aşteptaseră să constate cercetătorii.
În 1996, specialiştii de la Fred Hutchinson Cancer Research Centre din Seattle, SUA, au studiat 18.000 de oameni care prezentau un risc mare de a muri de cancer pulmonar, deoarece fuseseră expuşi la azbest. Aceştia au primit vitamina A, beta-caroten, ambele sau niciuna dintre substanţe. Dar cercetătorii au întrerupt brusc studiul când şi-au dat seama că aceia care luaseră suplimente mureau de cancer şi boli cardiace cu rate de 28% şi respectiv 17% mai mari decât cei care nu luaseră nimic.
În 2004, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au revizuit 14 studii randomizate, ce cuprindeau în total peste 170.000 de persoane care luaseră vitaminele A, C, E şi beta-caroten pentru a vedea dacă antioxidanţii pot preveni apariţia cancerelor intestinale. Din nou, antioxidanţii nu s-au dovedit la înălţimea reputaţiei lor; uimitor a fost faptul că rata decesul era chiar mai mare la cei care luaseră aceste suplimente.
În 2005, alte două studii arătau că persoanele care luau suplimente de vitamina E aveau un risc mai mare de deces şi de apariţie a insuficienţei cardiace, comparativ cu cele care nu luau asemenea suplimente.
Numeroase alte studii au găsit asemenea asocieri: persoanele care luau diferite suplimente de multivitamine şi minerale prezentau, adesea, un risc de deces, cancere şi boli cardiovasculare mai mare decât al celor care se lipseau de orice suplimente.
Prin urmare, nimic mai dăunător decât a lua vitamine ori alte suplimente în ideea că „n-au cum să facă rău.”
Iar în ciuda dovezilor ştiinţifice, comerţul cu vitamine prosperă, cifra de afaceri a industriei de profil crescând, de la an la an, cu miliarde de dolari.
Dar cum se explică faptul că antioxidanţii din suplimente nu fac totuşi bine?
Cea mai probabilă explicaţie, crede dr. Offit, este că radicalii liberi nu sunt atât de„ răi” cum au fost înfăţişaţi. Deşi e clar că pot leza ADN-ul şi vătăma membranele celulare, acesta nu e întotdeauna un lucru rău. Organismul uman are nevoie de radicali liberi pentru a distruge bacteriile şi a îndepărta celulele canceroase nou-formate. Însă atunci când oamenii iau doze mari de antioxidanţi, echilbrul dintre producţia de radicali liberi şi distrugere este deranjat, ducând la o stare nenaturală, în care sistemul imunitar devine mai puţin capabil să distrugă invadatorii. Oamenii de ştiinţă au numit acest fenomen „paradoxul antioxidanţilor”.
Oricare ar fi explicaţia, datele arată clar: dozele mari de vitamine şi alte suplimente măresc riscul apariţiei bolilor de inimă şi a cancerului; de aceea, niciun organism naţional sau internaţional responsabil de sănătatea publică nu le recomndă.
În 1980, Pauling a declarat, într-un interviu, că dozele mari, – de ordinul gramelor – de vitamina C nu aveau niciun efect advers asupra sănătăţii. Şapte luni mai târziu, soţia lui a murit din cauza unui cancer al stomacului, iar în 1994, Linus Pauling însuşi a murit de cancer de prostată. (Ce-i drept, avea 93 de ani).
Dar şi azi, în ciuda unui munte de dovezi ştiinţifice, mulţi oameni nu cred că mega-dozele de vitamine pot face rău. Iar faptul că mulţi nu ştiu aceste lucruri se explică, spune dr. Offit, prin două elemente: banii şi politica.
Industria vitaminelor şi a suplimentelor a creat – cu mare succes – o dihotomie falsă. Pe de o parte, sunt aşa-zisele produse naturale: vitamine, minerale, suplimente alimentare, plante medicinale. Oamenii cred că, din moment ce sunt naturale, acestea sunt sigure, nevătămătoare.
De cealaltă parte sunt medicamentele, care, pentru că sunt fabricate de om, sunt privite ca fiind mai periculoase.
Şi totuşi, multe medicamernte, inclusiv antibiotice, sunt derivate din materii prime din natură, deci graniţa dintre natural şi sintetic nu este aşa de clară cum pare.
Apoi, convingerea că produsele „naturale” nu sunt periculoase este cu totul eronată.
Multe produse vândute în magazinele aşa-zis „naturiste” pot fi vătămătoare. Nucşoara poate cauza halucinaţii; tătăneasa, valeriana şi alte plante pot duce la hepatită; pelinul poate să provoace convulsii, frunzele de stevia (din care se extrage un îndulcitor natural foarte la modă) pot afecta fertilitatea; extractele concentrate de ceai verde pot dăuna ficatului; omagulcauzează artimiii cardiace, tuiona (extrasă din tuia) poate produce probleme neurologice, iar extractul concentrat de usturoi poate cauza sângerări interne.
Unul dintre cele mai mari dezastre din istoria suplimentelor s-a petrecut în 1992, când aproximativ 100 de persoane s-au îmbolnăvit de insuficienţă renală dinn cauza unui produs de slăbit care conţinea, printre altele, o plantă numită Aristolochia (mărul-lupului). Cel puţin 70 dintre ei au avut nevoie de transplant de rinichi şi dializă; mulţi au dezvoltat mai târziu cancere ale vezicii urinare.
În 2008, peste 200 de persoane au fost intoxicate cu seleniu, din cauza ingestiei unor suplimente – Total Body Formula şi Total Body Mega – care , în loc de 200 mg de seleniu pe porţie, cât scria pe etichetă, conţineau 40.800 mg.
Deoarece piaţa suplimentelor alimentare nu este supusă reglementărilor stricte care guvernează comerţul cu medicamente, doar 170 (0,3%) din cele 51.000 de produse noi intrate pe piaţă din 1994 şi până acum beneficiază de teste de siguranţă documentate.
De multe ori, produse foarte mediatizate nu au niciun efect benefic, atunci când eficacitatea lor este măsurata obiectiv, prin studii clinice serioase. Ginkgo biloba, de exemplu, este unul dintre cele mai utilizate 10 produse naturale, pentru presupusa sa putere de a îmbunătăţi memoria şi a scădea riscul instalării bolii Alzheimer. Dar un studiu realizat între 2000 şi 2008 de National Institutes of Health, din SUA, pe 3000 de adulţi vârstnici, care au primit fie un supliment de ginkgo, fie un placebo, a arătat că nu exista nicio diferenţă în declinul memoriei şi apariţia demenţei la cele două grupuri, iar în 2012 un alt studiu a confirmat aceste rezultate.
Nici sunătoarea, recomandată de fitoterapeuţi ca tratament al depresiei, nu a a funcţionat mai bine decât un placebo, într-un studiu desfăşurat între 1998 şi 2000.
Nici echinacea (studiu din 2003, pe 400 de copii) nu s-a dovedit eficientă în prevenirea răcelilor, aşa cum se spunea; singura diferenţă a fost că la acei copii care o luaseră au apărut mai multe erupţii pe piele.
Nici armurariul nu ajută mai mult decât un placebo la combaterea efectelor hepatitei C, după cum a arătat un studiu din 2011 (University of North Carolina) pe 150 de pacienţi infectaţi cu virusul hepatitei C.
Totuşi, asta nu înseamnă că nu există şi suplimente utile. Dintre cele 51.000 de noi suplimente alimentare de pe piaţă, 4 ar putea fi cu adevărat utile, după opinia dr. Offit: acizii omega-3, pentru prevenirea bolilor de inimă; calciu şi vitamina D la femeile aflat în perioada de postmenopauză, pentru a preveni osteoporoza; şi acidul folic în timpul sarcinii, pentru a preveni anumite defecte ale sistemului nervos la făt.
Oricum, însuşi termenul de medicină alternativă, susţine Paul Offit, este înşelător: dacă testele clinice arată că o anumită terapie funcţionează, atunci ea nu reprezintă „o alternativă”, ci este chiar terapia care ne trebuie. Iar dacă nu funcţionează, nici atunci nu reprezintă o alternativă de tratament. De fapt, din acest punct de vedere, „medicina alternativă” nici nu există.
sursa
…..
… am preluat si publicat acest articol nu pentru ca as fi de acord cu vreuna din parti ci ca sa dovedesc cat de grosolana este manipularea la ordin mondial (cu implicarea de somitati din domeniul medical) si cum se dezice tot la cativa ani aceasta stiinta in numele careia se lupta (chiar si cu mine cativa cititori 🙂 ) atat de mult…
……
P.S. Daca ceea ce ai citit ti-a starnit interesul si ai vrea sa afli cu mult mai multe lucruri in aceasta privinta, as dori sa iti aduc la cunostinta ca se va organiza un curs (workshop, atelier) de Noua Medicina Germanica, la sfarsitul lunii iunie 2013 in Arad… Deasemenea, la sfarsitul lui august 2013, se va organiza tabara de vara de 12 zile in Muntii Apuseni, unde au participat, doar anul trecut, peste 300 de persoane din toata tara, din care in jur de 50 erau medici de profesie, reusind sa treaca peste barierele impuse de EGO si devenind, inainte de medici, oameni… Aceasta tabara este ceva extraordinar… 🙂 … Eu voi fi acolo, in ambele locuri, ca simplu participant, nu pot sa le ratez… De ce totusi, incerc sa “promovez” aceste cursuri si tabere? Doar in scop informational, pentru a aduce lumina si sanatate adevarata in viata ta si a celorlalti…
Aceste ateliere interactive se încadrează în programul de promovare a sănătăţii şi de prevenire a bolilor psihosomatice, constientizandu-se importanţa pe care o deţin trăirile şi conflictele în viaţa cotidiană, prevenind suferinţele fizice şi psihice. Atelierele au la bază Ştiinţa Vindecării Germanice (Dr.Hamer), comunicarea nonviolenta a lui Marshall Rosenberg, precum şi descoperirile referitoare la schimbarea programelor biologice de supravieţuire specifice fiinţei umane, experimentate de Ghis pe propria sa persoană.
La ce fel de intrebari vei primi raspuns:
– cum functioneaza organismul nostru, aceasta minunata masinarie biologica?
– ce sunt, de fapt, bolile si care este relatia noastra cu ele?
– ce sunt bacteriile, virusii, celelalte microorganisme si care e rolul lor in organism?
– ce trebuie sa faci ca sa te vindeci de orice boala?
– care sunt cele 5 criterii care odata indeplinite te duc in boala si cum faci sa nu se indeplineasca?
– ce trebuie sa faci sa ramai sanatos?
– cum sa comunicam fara violenta pentru a aduce armonia in viata?
– ce inseamna a fi suveran si de ce ar trebui sa fim toti suverani?
– care este relatia noastra cu zeitatea?
– si multe altele…
Daca esti interesat(a), te rog sa imi trimiti un e-mail pe adresa costeapaulgeorge@gmail.com in care sa imi scrii numele, numarul de telefon si adresa de e-mail pentru a putea primi mai multe detalii… Un singur lucru pot sa iti spun: iti va schimba viata, intocmai ca si mie! 🙂
…
cu drag, Costea Paul George
___________________________________Milioane de oameni cred că, dacă iau zilnic suplimente de vitamine, se vor simţi mai bine şi vor trăi mai mult. O carte recent apărută zdruncină aceste convingeri: vitaminele sub formă sintetică nu numai că nu sunt necesare organismului, dar unele dintre pot chiar să mărească riscul de apariţie a unor boli cronice şi riscul de deces.
Se cunosc până în prezent 13 substanţe grupate sub denumirea de vitamine. Dacă oamenii au deficienţe de vitamine, se pot îmbolnăvi de maladii grave, precum beriberi (din cauza carenţei de vitamina B1), pelagra (carenţa de B3), scorbut (carenţa de vitamina C) şi rahitism (insuficienţa de vitamina D).
Cele mai multe dintre vitamine nu pot fi sintetizate în organism, ci trebuie procurate din surse externe – care pot fi alimente sau suplimente.
Întrebarea nu este dacă oamenii au nevoie de vitamine – evident că au; alte două sunt întrebările cu adevărat importante: de ce cantităţi de vitamine au nevoie şi dacă îşi pot procura aceste cantităţi doar din hrană.
La aceste două întrebări, nutriţioniştii şi producătorii de vitamine dau răspunsuri contradictorii.
Specialiştii în nutriţie susţin că oamenii au nevoie doar de aşa-numita doză zilnică recomandată (DZR), care poate fi obţinută dintr-o dietă obişnuită, în vreme ce reprezentanţii industriei producătoare susţin că alimentele nu conţin suficiente vitamine, deci oamenii au nevoie de cantităţi mai mari, ce pot fi procurate din suplimente.
Însă tot mai multe studii recente arată că administrarea de suplimente de vitamine nu are efectele bune pe care le aşteaptă oamenii, ba chiar poate duce la amplificarea riscului de îmbolnăvire şi deces.
În octombrie 2011, cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au constatat că în rândul femeilor care luau suplimente de multivitamine rata de deces era mai mare decât la cele care nu luau. Două zile mai târziu, cercetătorii de la Clinica Cleveland ajungeau la concluzia că bărbaţii care iau suplimente de vitamina E prezintă un risc mai mare de apariţie a cancerului de prostată.
Şapte studii anterioare arătaseră deja că, pentru anumite grupuri de populaţie, unele vitamine măresc riscul de apariţie a cancerului şi a bolilor de inimă şi scurtează durata vieţii.
Şi totuşi, în 2012, peste jumătate dintre americani şi 35% dintre britanici luau suplimente de vitamine în mod regulat.
Această fascinaţie faţă de vitamine este legată de personalitatea lui Linus Pauling, un om care, aşa cum spune dr. Paul Offit, autorul cărţii Killing Us Softly: The Sense and Nonsense of Alternative Medicine, a avut dreptate în mod atât de spectaculos, încât a câştigat două Premii Nobel, după care a greşit atât de spectaculos, încât ar putea fi considerat cel mai mare înşelător al lumii.
În 1931, Linus Pauling a publicat o lucrare intitulată The Nature Of The Chemical Bond (Natura legăturilor chimice), pentru care a câştigat Premiul Nobel pentru Chimie, punând bazele unui nou domeniu de cercetare – chimia moleculară – şi contribuind la înţelegerea structurii ADN-ului, iar în calitatea sa de activist pacifist, a câştigat în 1962 şi Premiul Nobel pentru pace.
Ulterior, însă, la vârsta de 65 de ani, rigoarea ştiinţifică a părut să-l părăsească: a luat de bune sfaturile unui oarecare Irwin Stone – dr. Stone, cum îşi spunea acesta – care studiase doi ani chimia la colegiu, avea o diplomă onorifică de la Colegiul de Chiropractică din Los Angeles şi o foarte dubioasă diplomă de „doctorat” de la o unitate de învăţământ prin corespondenţă, neacreditată.
Este evident că acest dr. Stone ştia prea puţine despre vitamine; cu toate acestea, a avut îndrăzneala de a-i recomanda lui Linus Pauling să ia câte 3000 mg de vitamina C pe zi, promiţându-i că va trăi cel puţin 25 de ani în plus.
Incredibil e faptul că Pauling l-a ascultat şi declara, în 1966, că, de când cu vitamina, se simte mai vioi şi mai sănătos, că nu mai suferă de răceli grave şi ca, urmare, mărise doza de vitamina C, ajungând să ia până la 18.000 mg pe zi.
Aceste lucruri au fost declarate în public, iar spuse de un savant cu prestigiul lui Linus Pauling, au avut un efect extraordinar. Începând de atunci, oamenii au asociat figura lui Pauling cu vitamina C.
În 1970, Pauling a publicat o lucrare – Vitamin C And The Common Cold (Vitamina C şi răceala) – în care recomanda oamenilor să ia zilnic 3000 de mg de vitamina C (cantitate care reprezintă de 50 de ori doza zilnică recomandată), considerând că, astfel, răceala va deveni ceva de domeniul trecutului.
Cartea a devenit imediat un bestseller, iar vânzările de vitamina C au crescut colosal.
Alţi oameni de ştiinţă, însă, nu erau atât de entuziaşti.
În decembrie 1942, cu 30 de ani înainte ca Pauling să-şi fi publicat prima carte, trei cercetători – Donald Cowan, Harold Diehl şi Abe Baker – de la Universitatea din Minnesota publicaseră în Journal of the American Medical Association un articol numit Vitamins For The Prevention Of Colds (Vitamine pentru prevenirea răcelii), în care concluzionau că, pe baza studiului a 980 de cazuri de răceli studiate, nu existau dovezi suficiente care să arate că vitamina C singură sau în asociaţie cu un antihistaminic era eficientă pentru prevenirea răcelilor.
Alte şi alte studii (cel puţin 15), unele efectuate după declaraţia lui Pauling, au testat efectul vitaminei C în prevenirea sau uşurarea evoluţiei răcelilor şi nu au găsit efecte semnificative.
Dar Pauling a mers mai departe. A afirmat, în continuare, că vitamina C, luată împreună cu doze foarte mari de vitamina A (25.000 de unităţi internaţionale), vitamina E (400-1.600 unităţi internaţionale), ca şi cu seleniu şi beta-caroten (un precursor al vitaminei A) poate face mult mai mult decât să prevină răcelile: poate trata cancerul, ca şi, practic, orice altă boală umană. Pauling susţinea că suplimentele de vitamine şi minerale nu numai că pot combate stresul şi îmbătrânirea, dar pot vindeca o gamă extraordinară de maladii: boli de inimă, boli mentale, pneumonia, hepatita, poliomielita, tuberculoza, pojarul, oreionul, varicela, meningita, zona zoster, negii, alergiile, aftele, herpesul, astmul, artrita, diabetul, dezlipirea de retină, ulcerele, accidentele vasculare cerebrale, febra tifoidă, tetanosul, dizenteria, tusea convulsivă, lepra, gripa, boala de iradiere, arsurile, fracturile, glaucomul, insuficienţa renală, bolile vezicii urinare, rabia şi muşcăturile de şarpe.
Până în ziua de azi, afirmaţiile vehiculate de Linus Pauling, deşi nefondate pe argumente ştiinţifice solide, dar aureolate de prestigiul său de savant, sunt luate de bune de către mulţi oameni, care cred cu tărie că o o cură de vitamine pe durata întregii vieţi este o soluţie medicală pentru nenumărate probleme de sănătate.
Credinţa în puterea excepţională a vitaminelor se bazează pe calitatea lor de antioxidanţi – un cuvânt intens vehiculat în ultimii ani de companiile producătoare de suplimente pentru a-şi spori vânzările.
Opoziţia dintre oxidare şi antioxidare a fost prezentată sub forma unei lupte dintre bine şi rău, o luptă care are loc neîncetat la nivel celular.
În celule, organismul transformă substanţele provenite din hrană în energie, un proces care necesită oxigen şi de aceea este numit oxidare. Una dintre consecinţele oxidării este producerea unor molecule numite radicali liberi (prezentate drept ”rele”). Radicalii liberi pot vătăma ADN-ul, membranele celulare şi peretele intern al vaselor de sânge; nu e de mirare că au fost asociaţi cu îmbătrănirea, cancerul şi bolile cardiovasculare.
Pentru a neutraliza aceşti radicali liberi „răi”, corpul fabrică propriile sale arme – antioxidanţii(„buni”). Antioxidanţii pot fi găsiţi, de asemenea, în fructe şi legume – mai ales seleniul, beta-carotenul şi vitaminele A, C şi E.
Studiile au arătat că persoanele care consumă multe fructe şi legume au o incidenţă mai mică a bolilor de inimă şi a cancerelor şi trăiesc mai mult.
De aici, o concluzie aparent foarte logică; dacă oamenii care mănâncă fructe şi legume sunt mai sănătoşi, atunci şi cei care iau suplimente de antioxidanţi vor fi mai sănătoşi.
În realitate, însă, susţine dr. Offit, aceste persoane care iau suplimente s-ar putea să fie mai puţin sănătoase.
În 1994, Institutul Naţional pentru Studiul Cancerului, din SUA, în colaborare cu Institutul Naţional de Sănătate Publică din Finlanda, a studiat 29.000 de bărbaţi finlandezi, toţi fumători, aleşi deoarece prezentau un risc crescut de cancer şi boli de inimă. Subiecţilor, împărţiţi în grupuri, li s-au administrat vitamina E, beta-caroten, ambele sau niciuna dintre aceste substanţe. Rezultatele au fost clare: cei care luaseră suplimente prezentau acelaşi risc de a muri de cancer sau boli cardiace ca şi cei care nu luaseră suplimente – exact opusul aceea ce se aşteptaseră să constate cercetătorii.
În 1996, specialiştii de la Fred Hutchinson Cancer Research Centre din Seattle, SUA, au studiat 18.000 de oameni care prezentau un risc mare de a muri de cancer pulmonar, deoarece fuseseră expuşi la azbest. Aceştia au primit vitamina A, beta-caroten, ambele sau niciuna dintre substanţe. Dar cercetătorii au întrerupt brusc studiul când şi-au dat seama că aceia care luaseră suplimente mureau de cancer şi boli cardiace cu rate de 28% şi respectiv 17% mai mari decât cei care nu luaseră nimic.
În 2004, cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au revizuit 14 studii randomizate, ce cuprindeau în total peste 170.000 de persoane care luaseră vitaminele A, C, E şi beta-caroten pentru a vedea dacă antioxidanţii pot preveni apariţia cancerelor intestinale. Din nou, antioxidanţii nu s-au dovedit la înălţimea reputaţiei lor; uimitor a fost faptul că rata decesul era chiar mai mare la cei care luaseră aceste suplimente.
În 2005, alte două studii arătau că persoanele care luau suplimente de vitamina E aveau un risc mai mare de deces şi de apariţie a insuficienţei cardiace, comparativ cu cele care nu luau asemenea suplimente.
Numeroase alte studii au găsit asemenea asocieri: persoanele care luau diferite suplimente de multivitamine şi minerale prezentau, adesea, un risc de deces, cancere şi boli cardiovasculare mai mare decât al celor care se lipseau de orice suplimente.
Prin urmare, nimic mai dăunător decât a lua vitamine ori alte suplimente în ideea că „n-au cum să facă rău.”
Iar în ciuda dovezilor ştiinţifice, comerţul cu vitamine prosperă, cifra de afaceri a industriei de profil crescând, de la an la an, cu miliarde de dolari.
Dar cum se explică faptul că antioxidanţii din suplimente nu fac totuşi bine?
Cea mai probabilă explicaţie, crede dr. Offit, este că radicalii liberi nu sunt atât de„ răi” cum au fost înfăţişaţi. Deşi e clar că pot leza ADN-ul şi vătăma membranele celulare, acesta nu e întotdeauna un lucru rău. Organismul uman are nevoie de radicali liberi pentru a distruge bacteriile şi a îndepărta celulele canceroase nou-formate. Însă atunci când oamenii iau doze mari de antioxidanţi, echilbrul dintre producţia de radicali liberi şi distrugere este deranjat, ducând la o stare nenaturală, în care sistemul imunitar devine mai puţin capabil să distrugă invadatorii. Oamenii de ştiinţă au numit acest fenomen „paradoxul antioxidanţilor”.
Oricare ar fi explicaţia, datele arată clar: dozele mari de vitamine şi alte suplimente măresc riscul apariţiei bolilor de inimă şi a cancerului; de aceea, niciun organism naţional sau internaţional responsabil de sănătatea publică nu le recomndă.
În 1980, Pauling a declarat, într-un interviu, că dozele mari, – de ordinul gramelor – de vitamina C nu aveau niciun efect advers asupra sănătăţii. Şapte luni mai târziu, soţia lui a murit din cauza unui cancer al stomacului, iar în 1994, Linus Pauling însuşi a murit de cancer de prostată. (Ce-i drept, avea 93 de ani).
Dar şi azi, în ciuda unui munte de dovezi ştiinţifice, mulţi oameni nu cred că mega-dozele de vitamine pot face rău. Iar faptul că mulţi nu ştiu aceste lucruri se explică, spune dr. Offit, prin două elemente: banii şi politica.
Industria vitaminelor şi a suplimentelor a creat – cu mare succes – o dihotomie falsă. Pe de o parte, sunt aşa-zisele produse naturale: vitamine, minerale, suplimente alimentare, plante medicinale. Oamenii cred că, din moment ce sunt naturale, acestea sunt sigure, nevătămătoare.
De cealaltă parte sunt medicamentele, care, pentru că sunt fabricate de om, sunt privite ca fiind mai periculoase.
Şi totuşi, multe medicamernte, inclusiv antibiotice, sunt derivate din materii prime din natură, deci graniţa dintre natural şi sintetic nu este aşa de clară cum pare.
Apoi, convingerea că produsele „naturale” nu sunt periculoase este cu totul eronată.
Multe produse vândute în magazinele aşa-zis „naturiste” pot fi vătămătoare. Nucşoara poate cauza halucinaţii; tătăneasa, valeriana şi alte plante pot duce la hepatită; pelinul poate să provoace convulsii, frunzele de stevia (din care se extrage un îndulcitor natural foarte la modă) pot afecta fertilitatea; extractele concentrate de ceai verde pot dăuna ficatului; omagulcauzează artimiii cardiace, tuiona (extrasă din tuia) poate produce probleme neurologice, iar extractul concentrat de usturoi poate cauza sângerări interne.
Unul dintre cele mai mari dezastre din istoria suplimentelor s-a petrecut în 1992, când aproximativ 100 de persoane s-au îmbolnăvit de insuficienţă renală dinn cauza unui produs de slăbit care conţinea, printre altele, o plantă numită Aristolochia (mărul-lupului). Cel puţin 70 dintre ei au avut nevoie de transplant de rinichi şi dializă; mulţi au dezvoltat mai târziu cancere ale vezicii urinare.
În 2008, peste 200 de persoane au fost intoxicate cu seleniu, din cauza ingestiei unor suplimente – Total Body Formula şi Total Body Mega – care , în loc de 200 mg de seleniu pe porţie, cât scria pe etichetă, conţineau 40.800 mg.
Deoarece piaţa suplimentelor alimentare nu este supusă reglementărilor stricte care guvernează comerţul cu medicamente, doar 170 (0,3%) din cele 51.000 de produse noi intrate pe piaţă din 1994 şi până acum beneficiază de teste de siguranţă documentate.
De multe ori, produse foarte mediatizate nu au niciun efect benefic, atunci când eficacitatea lor este măsurata obiectiv, prin studii clinice serioase. Ginkgo biloba, de exemplu, este unul dintre cele mai utilizate 10 produse naturale, pentru presupusa sa putere de a îmbunătăţi memoria şi a scădea riscul instalării bolii Alzheimer. Dar un studiu realizat între 2000 şi 2008 de National Institutes of Health, din SUA, pe 3000 de adulţi vârstnici, care au primit fie un supliment de ginkgo, fie un placebo, a arătat că nu exista nicio diferenţă în declinul memoriei şi apariţia demenţei la cele două grupuri, iar în 2012 un alt studiu a confirmat aceste rezultate.
Nici sunătoarea, recomandată de fitoterapeuţi ca tratament al depresiei, nu a a funcţionat mai bine decât un placebo, într-un studiu desfăşurat între 1998 şi 2000.
Nici echinacea (studiu din 2003, pe 400 de copii) nu s-a dovedit eficientă în prevenirea răcelilor, aşa cum se spunea; singura diferenţă a fost că la acei copii care o luaseră au apărut mai multe erupţii pe piele.
Nici armurariul nu ajută mai mult decât un placebo la combaterea efectelor hepatitei C, după cum a arătat un studiu din 2011 (University of North Carolina) pe 150 de pacienţi infectaţi cu virusul hepatitei C.
Totuşi, asta nu înseamnă că nu există şi suplimente utile. Dintre cele 51.000 de noi suplimente alimentare de pe piaţă, 4 ar putea fi cu adevărat utile, după opinia dr. Offit: acizii omega-3, pentru prevenirea bolilor de inimă; calciu şi vitamina D la femeile aflat în perioada de postmenopauză, pentru a preveni osteoporoza; şi acidul folic în timpul sarcinii, pentru a preveni anumite defecte ale sistemului nervos la făt.
Oricum, însuşi termenul de medicină alternativă, susţine Paul Offit, este înşelător: dacă testele clinice arată că o anumită terapie funcţionează, atunci ea nu reprezintă „o alternativă”, ci este chiar terapia care ne trebuie. Iar dacă nu funcţionează, nici atunci nu reprezintă o alternativă de tratament. De fapt, din acest punct de vedere, „medicina alternativă” nici nu există.
sursa
…..
… am preluat si publicat acest articol nu pentru ca as fi de acord cu vreuna din parti ci ca sa dovedesc cat de grosolana este manipularea la ordin mondial (cu implicarea de somitati din domeniul medical) si cum se dezice tot la cativa ani aceasta stiinta in numele careia se lupta (chiar si cu mine cativa cititori 🙂 ) atat de mult…
……
P.S. Daca ceea ce ai citit ti-a starnit interesul si ai vrea sa afli cu mult mai multe lucruri in aceasta privinta, as dori sa iti aduc la cunostinta ca se va organiza un curs (workshop, atelier) de Noua Medicina Germanica, la sfarsitul lunii iunie 2013 in Arad… Deasemenea, la sfarsitul lui august 2013, se va organiza tabara de vara de 12 zile in Muntii Apuseni, unde au participat, doar anul trecut, peste 300 de persoane din toata tara, din care in jur de 50 erau medici de profesie, reusind sa treaca peste barierele impuse de EGO si devenind, inainte de medici, oameni… Aceasta tabara este ceva extraordinar… 🙂 … Eu voi fi acolo, in ambele locuri, ca simplu participant, nu pot sa le ratez… De ce totusi, incerc sa “promovez” aceste cursuri si tabere? Doar in scop informational, pentru a aduce lumina si sanatate adevarata in viata ta si a celorlalti…
Aceste ateliere interactive se încadrează în programul de promovare a sănătăţii şi de prevenire a bolilor psihosomatice, constientizandu-se importanţa pe care o deţin trăirile şi conflictele în viaţa cotidiană, prevenind suferinţele fizice şi psihice. Atelierele au la bază Ştiinţa Vindecării Germanice (Dr.Hamer), comunicarea nonviolenta a lui Marshall Rosenberg, precum şi descoperirile referitoare la schimbarea programelor biologice de supravieţuire specifice fiinţei umane, experimentate de Ghis pe propria sa persoană.
La ce fel de intrebari vei primi raspuns:
– cum functioneaza organismul nostru, aceasta minunata masinarie biologica?
– ce sunt, de fapt, bolile si care este relatia noastra cu ele?
– ce sunt bacteriile, virusii, celelalte microorganisme si care e rolul lor in organism?
– ce trebuie sa faci ca sa te vindeci de orice boala?
– care sunt cele 5 criterii care odata indeplinite te duc in boala si cum faci sa nu se indeplineasca?
– ce trebuie sa faci sa ramai sanatos?
– cum sa comunicam fara violenta pentru a aduce armonia in viata?
– ce inseamna a fi suveran si de ce ar trebui sa fim toti suverani?
– care este relatia noastra cu zeitatea?
– si multe altele…
Daca esti interesat(a), te rog sa imi trimiti un e-mail pe adresa costeapaulgeorge@gmail.com in care sa imi scrii numele, numarul de telefon si adresa de e-mail pentru a putea primi mai multe detalii… Un singur lucru pot sa iti spun: iti va schimba viata, intocmai ca si mie! 🙂
…
cu drag, Costea Paul George
Nu sta pe loc, studiaza pentru tine, pentru evolutia ta ca om! Nu te costa nimic in plus sa cumperi carti prin situl meu, totusi, cu asta ma sustii sa pot fi aici, pentru tine! Alege din miile de carti de la: elefant.ro sau libris.ro
___________________________________
Ai o parere, o intrebare, o idee, o nemultumire, o critica?… Comenteaza mai jos, impartaseste-o cu noi, ceilalti… 🙂
Ti-a placut articolul? Apreciezi munca mea, efortul meu?… “SHARE” aici, sub articol si astfel vei contribui la aflarea acestor adevaruri. Nu te costa nimic! Poti sa ii dai un “LIKE” si paginii “terapie in armonie”, in dreapta sus, daca vrei sa ne urmaresti pe facebook… 🙂 ... Cel putin, ca iti place ori nu, da un calificativ articolului aici, dedesubt, la "Reactii la articol"... 🙂
8 comments:
Olimpia says:
18/06/2013 at 11:54 PM
Buna! E foarte interesant articolul. Sunt totusi multe variabile de care nu se tine cont!
Una ar fi: din ce sursa erau provenite acele suplimente care nu numai ca nu le faceau bine, ci chiar rau subiectilor monitorizati?pentru ca e un detaliu important! Daca erau produse de sinteza, nici nu e de mirare efectul lor nociv!
Sau: daca Linus Pauling, cu tot ” excesul ” lui de vit. C, a trait pana la 93 de ani, cui nu i-ar placea sa fie atat de longeviv? Chiar cu ” riscul” de o supradoza de vit. C! Sunt multi care nu cunosc faptul ca organismul uman elimina excesul de vit. C, retine doar atata cat are nevoie!
Si dezastrul din 1992, cu cei care, in urma consumului unui produs de slabit, s-au confruntat cu probleme renale: i-a urmarit oare cineva pe parcursul curei, sa verifice daca au avut sau nu o hidratare corespunzatoare, sau daca nu au depasit doza zilnica recomandata din produsul respectiv?
Nu sunt de parere ca este amplificat riscul de imbolnavire si deces prin consumul de suplimente alimentare, atata vreme cat verifici sursa din care acestea provin, avizarile si certificarile pe care le detine compania care le produce.
Suntem prinsi la mijloc intr-un conflict de interese intre companiile producatoare de medicamente si cele care fac suplimente.
Pana la urma, cine ar fi interesat sa fim sanatosi? Daca ne-am imbolnavi mai rar sau chiar deloc, nu crezi ca industria farmaceutica ar avea de suferit? Deja suntem prea multi pe glob, resursele Terrei scad, vor supravietui nu cei care sunt mai puternici, ci cei care sunt mai bine informati in domenii ca acesta!
Reply
Nelu says:
19/06/2013 at 6:53 AM
Buna , foarte tare argumentatia dumneavoastra cu privire la articolul pe care si eu l-am citit , batalia este mare pentru ca la mijloc sunt bani , foarte multi bani.
Reply
Daniela says:
28/06/2013 at 2:16 PM
Concluzia:
Trebuie sa invatam sa ne informam si sa verificam sursele din care provin hrana pentru corp, hrana pentru minte si hrana pentru suflet, in asa fel incat sa nu ne lasam manipulati.
Apoi nu exista neaparat bine si rau, ci “prea” … Sa nu exageram si sa nu ne speriem. Teama este mai nociva poate decat o vitamina de sinteza.
Apoi, as dori sa remarc posibilitatea adevarului unui anumit aspect: nu vitamina in sine poate fi nociva cat excipientul pe care este fixata.
O zi de lumina!
Reply
kyme32 says:
19/06/2013 at 9:17 AM
evident ca nu sunt bune, dupa parerea mea tot ce e sintetic nu e bun, asta nu ca nu as bea efervescente(sunt bune la gust si merg bine pe caldura asta in cardrul vitaminei c si eventual d si magneziu calciu)
asa fara sens as vrea sa vad de cate ori ai putea raci pe an daca bagi sintetice in tine si lasi fructele deoparte si vice versa si tind sa cred ca ti-ar merge mai bine fara sintetice
multe chestii sunt indepartate de la consum sa zic asa datorita ca unii oameni sunt prea lacomi si nu le pasa de altceva decat de bani
pana la urma trebuie sa fie facut ceva cu populatia uriasa a globului nu?
Reply
Costea Paul George says:
19/06/2013 at 9:25 AM
au astia multe metode sa ne “extirpe”… alimentatie, conditii de viata, sistemul medical… gandeste-te ca, daca faci un cancer, efectiv nu mai ai sanse sa traiesti daca apelezi la sistem… sarmanii medici (majoritatea) nu ei sunt de vina, ei doar fac ce au fost invatati, sa ne administreze citostatice, de 50 incoace de ani aceleasi, desi s-au investit mii de miliarde in cercetari…
Reply
stela says:
20/06/2013 at 9:06 AM
eu cred in nevoia de a suplimenta alimentatia noastra cu vitamine si minerale,naturale si organice,pt noi nu avem cum sa dam nici acea amarata DZR,fara sa luam proportii sau sa nu ne mai placa anumite alimente.referitor la acel dr care a trait 93 de ani ,eu sunt convinsa ca doar datorita administrarii de vit c in cant.respectiva a reusit acest lucru ,altfel oncologii de renume de mult l ar fi ingropat.e important un echilibru in viata noastra,e important sa fim constienti ca avem o singura viata, o singura sansa sa facem lucrurile bine pt noi,pt copii nostri.noi suntem exemplul de viata pt ei, sau ar trebui,suntem responsabili de alimentele pe care le mananca,de activitatile fizice pe care ei le fac.as vrea sa va dau un exemplu ,sotul meu are o bunica care are 94 de ani,e sanatoasa,nu are nici o problema medicala, dar nici una.femeia aceasta o viata intreaga a mancat ce a crescut in curtea ei ,ce a cultivat din gradina ei ,niciodata nu a mancat nimic cumparat din magazin.singurul lucru pe care eu il cumpar pt ea de ani de zile sunt niste suplimente alimentare ,1 tb pe zi si atat.conteaza ceea ce mananci?conteaza ceea ce bei?conteaza aerul pe care l respiri?DA, EU CRED CA AVEM NEVOIE DE ALIMENTE SANATOASE , DE MISCARE ,DE SUPLIMENTE ALIMENTARE DE CALITATE.
Reply
Care au fost cele mai viralizate articole de pe bloguri si site-uri de stiri in 17-23 iunie? | refresh.ro says:
25/06/2013 at 9:49 AM
[…] “O inselatorie de miliarde de dolari”: ce ar trebui sa stii despre vitamine… – terapieinarmonie.ro876 shares 48 comments 469 likes […]
Reply
Lidia says:
27/06/2013 at 5:26 PM
ELEMENTELE NUTRITIONALE LUCREAZA IN ECHILIBRU PENTRU A SPIJINI O SANATATE OPTIMA!
Cu mult inainte de a fi descoperite vitaminele,se utilizau anumite alimente pentru prevenirea si tratarea bolilor.Medicul grec Hypocrate prescria ficatul impotriva orbirii nocturne,cu mai mult de 2000 de ani inainte sa fie identificat factorul curativ vitamina A.Analog,chinezii utilizau uleiul din ficat de merlucius,care continea vitamina D,pentru prevenirea si tratarea rahitismului,cu mult inainte de a se cunoaste cauzele acestei boli care deforma oasele.Si in 1747,cu mai mult de un secol inainte ca vitamina C sa fie izolata,marinarii luau cateva lingurite de suc de cedru pentru a combate scorbutul.
Cand medicii antici administru alimente pentru restabilirea sanatatii pacientilor lor,nu stiau ca acestea contineau vitamine.Si vitaminele,in natura,nu se gasesc niciodata singure ci impreuna intr-o “echipa” de sunstante nutriente care lucreaza impreuna pentru protejarea sanatatii.De exemplu porocalele:flavonoizii si vitamina C sunt “impachetate” impreuna intr-o portocala si flavonoizii au proprietatea de a imbunatati absorbtia si utilizarea vitaminei C.Ambele elemente nutritionale lucreaza impreuna pentru a ajuta la protejarea fluidelor corpului nostru si a partilor apoase ale celulei de distrugerile derivate din oxidare.Pe langa aceasta,cu toate ca vitamina C este un oxidant hidrosolubil,poate ajuta reciclarea vitaminei E,liposolubila care actioneaza in combinatie cu carotenoizii si cu alte elemente nutritionale liposolubile pentru protejarea partilor grase ale celulelor,in special a membranelor celulare.
PENTRU SANATATEA NOASTRA AVEM NEVOIE DE TOATE VITAMINELE
Ce sunt vitaminele si in cemod ne ajuta sa ne mentinem sanatosi?In timp ce mineralele sunt un derivat al pamantului,vitaminele au origine organica si provin de la plante sau de la animale.Cu putine exceptii,corpul nu le poate produce,asadar este necesar ca ele sa se obtina din alimente sau din integratorii pe care ii consumam regulat.
VITAMINELE sunt indispensabile pentru functiile corporale cum este cresterea,repararea si intretinerea tesuturilor.Sunt implicate in reglarea metabolismului,in producerea de energie si de enzime,in reproducere,in vedere,in digestie,in activitatea glandelor,in detoxifiere,in functiile imunitare si in multe alte procese vitale.
Anumite vitamine sunt cerute pentru functionarea enzimelorcare fac posibile o mare cantitate de reactii chimice in interiorul corpului nostru.Vitamina B6,de exemplu,este necesara in mai mult de jumatate din reactiile enzimatice,printre care acelea referitoare la metabolismul aminoacizilor.Enzimele care sintetizeaza ADN-ul nostru au nevoie de acid folic(o alta vitamina B)pentru a desfasura aceasta functiune.
Anumite vitamine au si proprietati antioxidante si protejeaza organismul de disfunctiuni determinate de radicalii liberi,de elemente extrem de reactive care provoaca disfunctiuni celulare si,in consecinta,diferite dereglari.Radicalii liberi se formeaza constant in interiorul fiecarei celule a corpului nostru,intr-un ritm impresionant.Daca distrug ADN-ul,atunci va creste riscul tumorilor.Daca in schimb afecteaza lipoproteinele din sange,fac sa creasca riscul arterosclerozei.
Carentele de vitamine pot provoca simptome bine cunoscute ,ca declansarea scorbutului(datorat lipsei de vitamina C).beriberi(determinat de lipsa de tiamina).pelagra(niacina)orbirea(vitamina A)rahitismul la copii si osteomalacia la adulti(vitamina D).
Chiar mici carente vitaminice,purtate in timp,pot determina efecte grave.Asimilarea de vitamine in doze inferioare celor optime poate conduce la tumori,dereglari cardiace,atacuri de apoplexie,osteoporoza,cataracta,degenerare si multe alte boli.
Exista atat vitamine hidrosolubile (B si C) cat si liposolubile(A,D,K si E).Organismul uman este in masura sa inmagazineze doar pe cele liposolubile,cele hidrosolubile,daca nu pot fi utilizate imediat,sunt eliminate.
Integratorii alimentari pot face multe in favoarea sanatatii.Sunt instrumente de eficacitate demonstrata pentru a elimina carentele alimentare si pentru a furniza o”asigurare nutritionala”cand dieta nu este completa.Vitaminele si factorii nutritionali corelati cu compania nr.1 in lume pe care mie mi i-a recomandat dr.Cupceancu Bogdan pentru cancer la san sunt pur si simplu cele mai bune si constituie standardul de referinta al sectorului.
ELEMENTE NUTRITIONALE IN FUNCTIE DE RETETA NATURII
Pentru a crea produse realmente sanatoase care pot fi utilizate in fiecare zi pentru toata viata,se pleaca de la selectarea materiei prime cele mai bolgate si mai pure,absolut naturale si introduse in Lantul Alimentar Uman.
UN SPRIJIN NATURAL PENTRU A GARANTA BIOCOMPATIBILITATEA
In naturaalfa-tocoferolii nu exista ca elemente izolate.Sunt parte a familiei vitaminei E din care fac parte alti sapte tocoferoli si tocotrienoli.Similar beta-carotenul nu se gaseste in niciodata singur in fructele si legumele care intra in intregime in lantul alimentar uman.El se gaseste intotdeauna insotit de alte elemnte ale familiei sale ca alfa,beta,gama si zeta-carotenul,licopenul,luteina si beta -criptosantina.Acelasi lucru se poate spune despre flavonoizi,vitaminele B si multe alte elemente nutritionale nu mai putin importante.
Fiecare membru al fiecarei familii garanteaza beneficii speciale,de aceea prezenta unei multitudini de componente diverse garanteaza avantaje ulterioare pentru sanatate.Eforturile oamenilor de stiinta nu au fost inutile.Sanatosi,eficienti si biocompatibili,integratorii pe care eu i-am consumat si care din fericire exista si in Romania,reprezinta standardul de referinta la nivel mondial in ceea ce priveste calitatea.
NUTRITIE CELULARA STA LA BAZA SANATATII !
Lidia Holban,
Reply
Cristi says:
16/01/2015 at 4:02 AM
Exact! Exista multi dezinformatori la ora actuala,au existat si in trecut dar acum sunt mult mai multi,care vor vitaminele considerate chimicale si sa le aduca la standardul de prelucrare farmaceutic, adica sintetic evident.Mai ales acum cand nu mai sunt nutrienti in alimente SI MAI ALES acum cand FOARTE multa lume crede ca suntem prea multi pe planeta (“‘cat de eficienta este manipularea asta..”‘). Lucrul asa merge struna. Ii mintim ca vitaminle nu sunt bune, se imbolnavesc (pentru ca asta este urmarea fireasca) , le dam medicamente , situatia se agraveaza, si intervine moartea , si.. nu mai suntem multi pe planeta. Foarte frumos decat ca pentru a trage o concluzie,despre orice subiect, trebuie sa cunosti ambele tabere. Daca nu ar fi existat Linus Pauling , ceea ce cunoastem noi acum ca stiinta Orto-Molecuralara , nu ar mai fi existat!
Reply
Soare Cecilia says:
29/06/2013 at 10:30 PM
Interesante articole, l-am citit si pe acela cu mamografiile si cancerele false si tind sa fiu de acord…
Cat despre suplimente alimentare, minerale si vitamine, cred ca trebuie sa fim atenti la firma si sa cautam mai mult cele facute de firme mici locale, cu doctori, farmacisti onesti.
Pe mine mineralele cu vitamine m-au ajutat mult de tot – ma dureau dintii ( sanatosi ) si un genunchi… pe fond de stress dintii ma dureau din senin, ma sagetau ingrozitor de tare… P
ana la urma nu am mai suportat am luat decizia sa iau suplimente la modul serios, am cautat calciu cu extract de prepelita, ulei de peste, minerale cu vitamine, spirulina si am inceput sa le iau alternativ, cand terminam cu una incepeam alta cutie ca sa nu exagerez si sa iau prea mult timp acelasi supliment.
Acuma durerile de oase si dinti sunt de domeniul trecutului. Au trecut cativa ani si nu au mai revenit. De asemenea carii dentare nu mai prea apar si inainte imi apareau des.
Asta e experienta mea, si bazandu-ma pe ea eu zic ca sunt foarte folositoare, dar depinde de firma, depinde cum le luam etc
Reply
Reply
horialup says:
30/06/2013 at 2:15 PM
1. Ce spuneti de autotrofi, care nu consuma alimente si nu beau apa? Cum sintetizeaza organismul lor tot, cum echilibreaza perfect raportul dintre antioxidanti si radicali liberi, cum produce toate vitaminele folosind doar energia solara? Ati vazut rapoartele clinice publicate despre ei? Care este pozitia oficiala a medicinei clasice despre ei sau ii trecem ca capitolul “minuni” si scapam repede? 🙂
2. E posibil ca noi ceilalti, majoritatea, care folosim alimente cu pesticide si apa destructurata pentru a ne procura o parte din energia vitala tocmai din aceasta cauza sa ne autosabotam si sa ne generam majoritatea problemelor de sanatate?
3. In conditiile procurarii energiei vitale din alimente eu vad ca suplimentarea este obligatorie. Laboratoarele internationale (W.A.D.A) arata ca in ultimii 10 ani cantitatea de pesticide(otrava celulara) din alimente a crescut, iar procentul de vitamine, minerale si enzime din legume si fructe a scazut cu pana la 90% in majoritatea alimentelor de baza. ATENTIE! E vorba de ultimii 10 ani, nu cand si-a trait doctorul Linus Pauling tineretea sau cand suplimenta el cu multa Vitamina C. Sa nu ne iluzionam singuri ca avem acum aceleasi conditii de mediu, mai ales in orase. Era total diferita o rosie din trecut sau crescuta acum la bunica la tara, fara ingrasaminte, cu un aport de 60 – 80 de mii de unitati, fata de una de sera pe vata minerala pe care o gasim azi in piata si care abia daca mai atinge 10 mii de unitati. Diferenta este enorma. De unde mai ia organismul diferenta? Ce face si ce procese au loc in lipsa acestor nutrienti importanti?
4. Am 37 de ani si cunosc femei de vasta mea care suplimenteaza alimentatia cu produse naturale de mai bine de 10 ani, fac diverse sporturi si arata ca la 28 de ani, pielea are o buna calitate, ridurile aproape ca lipsesc, zambesc si emana a sanatate si voie buna, dar cunosc si femei de varsta mea care nu suplimenteaza cu nimic natural, fumeaza, nu fac sport, consuma preponderent carne si fast food si se mira ca sunt supraponderale, ca arata zbarcite si ridate ca la 50 de ani sau mai mult, de-ti vine sa le apelezi cu “matusico” sau “tanti”, si care au multiple probleme de sanatate. Vorba lui Base, tine de bun simt, eu zic ca tine de stil de viata si constientizare. E greu de izolat drept cauza majora al efectelor benefice suplimentele naturale, dar e evident ca sunt parte din ele.
5. Mai adaug ca practic Metoda Silva si alte metode de vindecare, meditatie, voi incepe si cursul de Noua Medicina Germanica, insa atata timp cat un om isi bazeza sursa de energie si pe alimentatie, toxinele si pesticidele trebuie eliminate, la fel si carentele trebuie rezolvate prin suplimentare, nici o metoda energetic-mentala ea singura nu va rezolva aceste probleme. Cand vom ajunge sa ne hranim din nou doar cu lumina, atunci toate bolile si problemele trupului dispar, lumina este pura si hranindu-ne cu ea ne si adapteaza permanent la mediul inconjurator. Pana atunci avem de suplimentat cu antioxidanti si de scos toxinele din organism, ca aici nu e vorba doar de radicalii liberi rezultati din arderile celulare si care distrug bacteriile in exces si celulele maligne, ci si de cantitatea uriasa de substante toxice de sinteza pe care celulele organismului nu le recunosc si care pot provoca cele mai dure boli. Da, boala, de orice fel, este o forma de curatire, un proces al organismului de autoreglare, dar de ce sa ajung pana acolo?
Sanatatea este responsabilitatea fiecaruia, nu a doctorului, nu a companiilor farma si nici a companiilor producatoare de suplimente, unele mai putin, altele mai naturale si ecologice. Si vorba lui Osho: “NU esti un trup, ci esti un suflet si AI un trup” pentru sanatatea caruia esti responsabil. Cum altfel iti poti indeplini misiunea pe lumea asta daca iti pierzi trupul sau ti-l treci prin boala si-l seci de energia vitala? Mai bine esti un om atent la tine si la tot, ca un propriu martor, constient, treaz si lucid. Alege sa zambesti, sa fi fericit, plin de bucurie si imparte asta cu toti ceilalti. <3
Bineinteles, in acest moment vitaminele si suplimentele naturale sunt parte din procesul vietii, din intregul pe care-l reprezinti acum si ele te vor ajuta pe drumul devenirii tale, pana vei ajunge la o toxicitate cat mai scazuta in trup si pana te vei putea hrani cu energie direct din lumina(plantele sunt lumina procesata prin fotosinteza daca ati uitat, iar animalele consuma plante sau alte animale). Daca elimini vitaminele(suplimentele naturale) din viata ta in locul lor vin problemele de sanatate, le poti doar inlocui cu prana, adica hrana din lumina. Deci pana vei trece la hrana cu prana(e un proces de tranzitie) trupul tau are nevoie de vitamine, minerale si enzime din legume si fructe, iar daca necesarul nu mai poate fi acoperit de acestea, cum e in momentul de fata, atunci evident, din suplimente naturale.
Sanatate, Lumina, Iubire si Recunostinta si Dumnezeu sa ne binecuvanteze pe toti in drumul devenirii noastre! <3
Reply
Marian says:
10/07/2013 at 6:59 AM
Interesanta abordare. Se vede doza de manipulare profesionala. Cauta o alta cale… A treia cale.. etc. Cum se obtine..? Se iau fragmente, atent selectionate, incomplecte ca abordare, dar toate reale si se prezinta ca si concluzie. O insiruire de cazuri, in cea mai mare parte alese sa impresioneze. Se minimalizeaza efectul pozitiv si se subliniaza tot ce e neclar, dubios, controversat. Se da greutate afirmatiilor prin insiruirea unor nume si tiluri proesionale, institutionale si stiintifice.
Hello, man… nu ai pomenit nimic in ‘articolul de informare’ despre zone in care oamenii traiesc sanatosi si la 90 de ani… Nu ai pomenit despre efectele dovedite ale fructelor goji, jujubelor, aloe vera, ging seng, juagulan, aronia, semintele de in si culmea… fara efecte secundare, si asta dovedit de cateva sute , poate mii de ani. Ai uitat sau poate nu ai stiut de planta din padurea Amazonului, singura ce se poate folosii ca anagezic, pentru durerile de dinti ale copiilor, evident fara efecte secundare si multe altele… Ai vorbit acolo putin de fructe si legume, fara sa insisti prea mult. Hei nenea… bunica mea are 90 de ani, lucreaza gradina si la varsta asta, iar alimentatia ei de baza a fost si sunt – legumele si fructele,(foarte rar, carne) … acum prefera fructe si legume moi, ca sta mai prost cu ‘macinatul'(vorba ei).
Concluzia e simpla… fiecare om e original dar tuturor ne fac bine fructele, legumele si mai putin carnea.
Fructele de goji, merele , jujubele, caisele, semintele de in, ceaiul de juagulan… sunt sigur ca fac bine oricarui dintre noi, fara efecte secundare si asta pe dovedite… In rest, doar ‘povesti comerciale’, amestecate cu ‘ingrediente reale’ care urmaresc sa atraga banii si lumea, spre o parte sau alta.!
Reply
Reply
Post a Comment